Maszynka do miesa bomann cb 423

Revitalum Mind Plus

Wilk do mięsa to nic dziwnego jak maszyna, służąca do rozdrobnienia i prowadzenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które wywoływane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje użycie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest niesamowicie trudniejsza niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Duży asortyment wilków na rynku zezwala na dobór odpowiedniego narzędzia na potrzeby placówki, dzięki ostatniemu pora na studium potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na chwilę) oraz nie wymaga sporego wydatku wysiłku fizycznego. Wilki mają budowę prostą, elementy można łatwo zdemontować, co zdecydowanie ułatwia obsługę, proces czyszczenia i utrzymanie czystości, oddziałuje na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie urządzenia ze stali nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała jakość wykonania stanowi o wielkiej sile maszyny. Jak wszystkie urządzenia przydatne w sektorze spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE bezpieczeństwa i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia wkłada się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do systemu tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a następnie ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest łączone z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i zdobywane dalszym procesom obróbki, w współzależności od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacje od gatunku mięsa zwraca się siatki o innej średnicy oczek oraz noży. Wilki można urządzić w przeciwne akcesoria, które umożliwią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To zwykłe urządzenie, proste w popularnych cenach, stosowane w pozycjach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką skalę kiedy w wielkich zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów również różnych ulepszaczy.