Jedzenie gizycko

Ostatnio mieliśmy Walentynki, dlatego postanowiłem, że zrobię takiego sposobie informację dla mojej dziewczyny. W programach miałem dwudaniowy obiad i deser podany w towarzystwie wina i świeczek zapachowych ze bliskiego marketu budowlanego. Pierwszy pomysł - przegrzebki. Bardzo drogie danie, ale i trudne w przygotowaniu, ponieważ małże trzeba umieć dobrze usmażyć, aby wyjąć spośród nich trzymam smaku.

Niestety kucharz ze mnie jest nieco mierny. W wartości mógłbym powiedzieć, że początkujący, ponieważ toż istniałoby bliżej prawdy. Zlokalizował w internecie przepis na owe sandżaki. Że miałem kłopot ze zrozumienie połowy tekstu, gdyż wszystko było napisane po angielsku! No, przecież nie poddałem się, wrzuciłem wszystko w tłumacza i jedziemy na żywioł, razem z intuicją kucharza (której niewątpliwie nie mam). Postanowiłem, że oddam te małże w towarzystwie warzyw. Jednakże zapomniałem, że potrzeba też warzywa najpierw zdjąć i pokroić. Poruszał się stresować, bo czasu było coraz mniej i ja byłem dużo w tłu. Zaczynam kroić warzywa, pech akurat chciał, że trafiłem na nasz palec... No, jednak jak duży typ nie dałem za wygraną. Wszedł na pomysł - szatkownica do warzyw. To stanowił niewątpliwie strzał w dziesiątkę. Nie nieco, że zaoszczędziłem kilka minut na krojeniu to nadal nie musiałem bać się o proste bycie przy wykorzystaniu szatkownicy. Gdyby to wszystko było już gotowe wrzuciłem na masełko przegrzebki. Wszystko usmażyło się oczywiście oczywiście gdy na obrazku ze perspektywy internetowej, na której znalazłem przepis. Jednak zapomniałem, że był zrobić jeszcze zupę. Szybko skoczyłem do bliskiego sklepu po żurek w słoiku i wyrzuciłbym go do garnka a wtedy tylko doprawiłem. Na deser miałem wypracowane już wcześniej w zamrażarce lody własnego wyrobu. Dobrze, że zmotywowałem się żeby to sprawić dzień wcześniej, gdyż nie zdążyłbym już z niczym. Trzeba przyznać - te trochę chwili, które zaoszczędziła mi szatkownica do warzyw uratowało mój dwudaniowy obiad. Luba była zszokowana i cała szacunku dla moich umiejętności kulinarnych.